Takaisin artikkelilistaukseen

Tietoisku: Näin huolehdit taaperoikäisen suun terveydestä

Noin vuoden ikäinen pieni lapsi maistelee jo monenlaisia uusia makuja.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen suuhygienistit toivovat, että perheissä pidettäisiin näin kesälläkin kiinni säännöllisestä ruokailurytmistä.

”Lisättyä sokeria sisältäviä herkkuja kannattaa nauttia mahdollisimman harvoin, 1-vuotiaalle tällaisia ei anneta mielellään ollenkaan, mutta esimerkiksi hedelmiä voi hyvin mielin antaa”, hammashoitolasta muistutetaan.

Paras janojuoma on vesi.

Mehuja kannattaa välttää, etenkin mehun antaminen tuttipullosta nostaa hampaiden reikiintymisriskiä.

Tutin käyttöä on hyvä rajoittaa nukahtamis-, rauhoittelu- sekä lohdutustilanteisiin. Luonteva ikä tutista luopumiseen on monissa perheissä lapsen ollessa yhdestä kahteen vuotta.

”Pitkittynyt tutin ja tuttipullon käyttö voi edesauttaa purentaongelmien muodostumista, esimerkiksi yläetuhampaiden työntymistä eteenpäin”, suuhygienistit perustelevat.

Imetys vaikuttaa positiivisesti leukojen kasvuun sekä purennan ja suun alueen lihasten kehitykseen. Suomessa suositellaankin 4–6 kuukauden täysimetystä. Imetyksen jatkamista muun ravinnon ohella suositellaan vuoden ikään asti ja perheen niin halutessa myös pidempään.

Myös Hammaslääkäriliitto korostaa, ettei äidinmaito yksinään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Kuitenkin on muistettava, että yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereja.

Tällainen tilanne voi syntyä, jos lasta imetetään pitkään ja imetyskertoja on tiheästi etenkin yöaikaan, jolloin syljen puolustusominaisuudet ovat heikoimmillaan, ja kun lapsi tämän lisäksi saa tuotteita, joihin on lisätty sokeria eikä riittävästä fluorin saannista ole huolehdittu.

Hampaiden pesu aloitetaan ensimmäisen hampaan puhjettua kaksi kertaa päivässä.

”Kerran fluorihammastahnalla (fluoripitoisuus 0–1000 ppm) ja kerran ilman fluorihammastahnaa (joko fluorittomalla tahnalla tai pelkällä vedellä)”, Kaksineuvoisen suuhygienistit vinkkaavat.

”Ennen ensimmäistä uhmaikää omaksutut tottumukset jäävät usein elinikäisiksi elintavoiksi. Opeta siis lapselle säännöllinen rytmi sekä hampaiden pesuun että aterioihin.”