Takaisin artikkelilistaukseen

Savuton Suomi -tietoisku: Mistä tukea lopettamiseen?

Kaikki tupakkatuotteet ovat haitallisia riippumatta siitä, käytetäänkö niitä polttamalla, nuuskaamalla vai pureskelemalla vai altistutaanko niille passiivisesti. Kaikki.

Väitetäänpä teollisuuden puolelta mitä tahansa. Tupakkatuotteet ovat pitkälle kehitettyjä tuotteita, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät riippuvuutta. Se on teollisuuden luoma ylläpitomekanismi ja tähän juuri pyritään – koukuttamaan ihminen ja ostamaan lisää tupakkatuotteita.

 

Hyvä uutinen on se, että tupakoivien määrä on vähentynyt Suomessa.

Muiden tupakka- ja nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeen ja nuuskan, käyttö on kuitenkin viime vuosina yleistynyt huolestuttavasti.

Tupakka ja tupakansavu sisältävät useita tuhansia erilaisia kemiallisia yhdisteitä, joista yli sata on ihmiselle haitalliseksi tunnettua yhdistettä ja yli 60 aiheuttaa syöpää. Passiivinen tupakointi lisää tupakoimattomilla keuhkosyövän riskiä neljänneksellä.

Nuuska on tupakasta valmistettu, usein suussa käytettävä tuote. Suussa käytettävän nuuskan kaltaisia tuotteita ovat myös nenänuuska sekä purutupakka. Sähkösavuke on sähköllä toimiva höyrystinlaite. Vesipiipussa, shishassa, seos kuumenee hiilen avulla, jolloin muodostuu savua. Kaikkia näitä edellä mainittuja tuotteita yhdistää nikotiini. Nikotiinin aiheuttaman riippuvuuden takia tupakka- ja nikotiinituotteista eroon pääseminen on vaikeaa.

Nikotiiniriippuvuus on hyvin voimakas riippuvuuden muoto.

Tupakkatuotteet ja muut nikotiinituotteet on suunniteltu tarkoituksella niin, että ne synnyttävät nopeasti riippuvuuden. Nikotiini on vaarallista. Sen takia hermoston toiminta ja hormonitasapaino häiriintyvät, kunto heikkenee asteittain ja ilmenee unettomuutta, päänsärkyä ja hikoilua.

Osa nuuskasta tulee väistämättä niellyksi, joten monet sen sisältämät haitalliset aineet pääsevät mahalaukun kautta helposti imeytymään elimistöön. Nikotiinin puute aiheuttaa riippuvaiselle vieroitusoireita. Uusi nikotiiniannos saa aikaan mielihyvän tunteen. Vieroitusoireet alkavat muutaman tunnin kuluttua viimeisestä nikotiiniannoksesta ja ovat pahimmillaan 1-2 vuorokauden kuluttua lopettamisesta. Oireet kestävät keskimäärin kuukauden ajan, mutta epämääräinen tupakan himo voi kestää jopa yli puoli vuotta.

Kaikki tupakkatuotteet ja muut nikotiinituotteet aiheuttavat useita hengenvaarallisia sairauksia.

Useat keuhkosairaudet ovat yhteydessä tupakointiin. Lähes kaikilla tupakoitsijoilla ilmenee krooninen keuhkoputkien ärsytystila eli tulehdus. Tupakoitsijoilla on noin kaksinkertainen riski saada sydän- tai aivoinfarkti tupakoimattomiin verrattuna. Tupakka on haitallista verenkierrolle ja altistaa verenkiertoelinten sairauksille. Tupakointi aiheuttaa lisäksi mahahaavaa, impotenssia, hedelmättömyyttä ja osteoporoosia. Nuuskaaminen lisää sekä diabeteksen vaaraa että lisäksi sepelvaltimotaudin ja sydän- sekä aivoinfarktin riskiä.

Tupakoinnin lopettaminen on parasta, mitä voit tehdä itsesi, perheesi ja ystäviesi hyväksi.

Jos et polta tai käytä muita nikotiinituotteita, hyvä niin! Jo vähäinenkin tupakointi heikentää terveyttäsi. Mitä enemmän käytät tupakkaa tai muita nikotiinituotteita, sitä vakavammat ovat sen aiheuttamat haitat. Ainoa tapa pysyvästi parantaa terveyttä on lopettaa tupakointi kokonaan.

Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa.  

Tupakoinnin tai muiden tupakkatuotteiden aiheuttamia vakavia terveyshaittoja ei voi paikata muilla keinoilla, kuten pysymällä normaalipainossa tai liikkumalla paljon.  Toisille lopettaminen voi kuitenkin olla helpompaa kuin toisille.

Lopettamiselle on monia tapoja. Toisille parempi tapa on ensin vähentää tupakointia ja vasta sitten lopettaa. Mieti omat syysi lopettamiselle.

Aseta itsellesi päivämäärä, jolloin tupakointisi loppuu:
– tee riippuvuustesti, esim. https://www.paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/tupakka/nikotiiniriippuvuustesti
– selvitä, tarvitsetko tueksi nikotiinikorvaushoitoja tai lääkkeitä
– hävitä kaikki tupakointiin liittyvät tuotteet.

Valtaosa tupakoinnin lopettajista saa vieroitusoireita, jotka kestävät 3-4 viikkoa. Liikunta, ulkoilu ja muut harrastukset sekä rentoutuminen helpottavat pitämään ajatukset poissa tupakasta ja vieroitusoireista. Kerro päätöksestäsi läheisille.

Apua saat terveyskeskuksista, työterveyshuollosta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta, äitiysneuvolasta ja apteekista.

 

Kaksineuvoisen alueella koko kuntayhtymän henkilökunta auttaa sinua pysymään päätöksessäsi.

Henkilökohtaisen tuen saamiseksi, ota yhteyttä:

  • Terveydenhoitajan aikuisvastaanotto, puh.  040 657 6073

  • Päihdehoitaja Marjut Ristolainen, ajanvaraus p. 040 540 2974, marjut.ristolainen@kaksineuvoinen.fi

 

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt tuntuvat heti. Haju- ja makuaisti parantuvat huomattavasti. Keuhkot alkavat puhdistua limasta, ja hengittäminen helpottuu. Vuoden kuluttua sydänkohtauksen ja sepelvaltimotaudin riski on laskenut puoleen. Viisitoista vuotta lopettamisen jälkeen aivohalvauksen riski on vähentynyt tupakoimattomien tasolle.

 

Erilaisia materiaaleja tueksesi löydät mm. täältä:
https://www.syopajarjestot.fi/julkaisut/esitteet/#tupakkatuotteet
https://www.syopajarjestot.fi/julkaisut/raportit/
http://www.rookikroppa.fi/
https://nikedu.fi/
https://tobaccoatlas.org/
https://stumppi.fi/