Takaisin artikkelilistaukseen

Punkkikausi on taas täällä

Miten suojaudun punkeilta?
Voit vähentää punkkien kiinnittymisen mahdollisuutta käyttämällä suojaavia vaatteita, kuten saappaita, pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaista paitaa. Työnnä housunlahkeet sukkiin, jotta punkit eivät pääse kiipeämään iholle niiden kautta. Jokailtainen ”punkkisyyni” kannattaa tehdä, eli tarkastaa iho, vaatteet ja hiukset punkkien varalta. Puutiaisiin tehoava hyönteissuoja antaa lisäsuojaa.

Mikä on TBE-rokote?
TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote. On silti muistettava, että TBE-rokote ei suojaa punkeilta, eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi. Tautia levittävä virus on harvinainen ja hyvin paikallinen. Kaikki alueet, joissa punkkeja esiintyy, eivät ole puutiaisaivokuumeen riskialueita.
Rokotetunkin tulee suojautua punkin puremilta.

Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta.

Oheisessa karttakuvassa on nähtävillä puutiaisaivotulehdusten keskimääräiset vuosittaiset tapausmäärät ja ilmaantuvuus v. 2018.

Lue lisää borrelioosista ja puutiaisaivotulehduksesta sekä ota talteen ohjeet puutiaisten irrottamisesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus/puutiaisaivotulehduksen-riskialueiden-kartoitustulokset

https://thl.fi/documents/533963/1449651/Puuutiaiset+ja+taudit+esite_28.6.2016.pdf/66c00783-1b8f-4487-939f-aa5c26c459be