Seulonnat

Rintasyöpäseulonnat

Suomessa tehdään asetuksen mukaista seulontaa rintasyövän varhaiseksi toteamiseksi. Suomalaiset 50–68-vuotiaat naiset saavat joka toinen vuosi kutsun mammografiaseulontaan. Terveystalo tuottaa rintasyöpäseulontaa sopimuskunnilleen. Kutsukirje tulee postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta.

 

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kaikki 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän ehkäisemiseksi ja varhaistoteamiseksi suoritettavaan seulontatutkimukseen viiden vuoden välien. Tutkimus on maksuton ja siihen tulee henkilökohtainen kutsukirje. Kutsukirjeessä ä on kerrottu sinulle valmiiksi varattu aika. Voit muuttaa aikaa kutsukirjeessä olevan linkin kautta toi soittamalla oman alueesi perhesuunnitteluneuvolaan. Näytteen tutkinut laboratorio lähettää jokaiselle tutkimukseen osallistuneelle kirjeitse tutkimuksen tuloksen ja tarvittaessa ohjaa jatkotutkimuksiin.

Jos sinulla on turvakielto, kutsua ei lähetetä.

 

Silmänpohjakuvas, diabetesta sairastavat

Sekä silmänpohjamuutosten hoidossa että ehkäisyssä tärkeintä on hyvä sokeritasapaino. Nykyaikaisella hoidolla muutosten eteneminen pysähtyy ja näkökyky säilyy, jos sokeritasapaino on hyvä. Myös kohonnut verenpaine ja korkeat veren rasva-arvot täytyy hoitaa ja tupakointi kannattaa lopettaa silmien terveyden vuoksi.

 

Viimeksi muokattu 7.1.2021/ Sivu päivitetty 7.1.2021