Seulonnat

Hyvinvointiasema järjestää valtakunnallisten ohjeiden mukaisia seulontatutkimuksia. Seulontatutkimukseen kutsutaan kohdeväestö tai osa siitä ajoittain.

Mammografia, 50 – 69-vuotiaat naiset

Suomessa tehdään asetuksen mukaista seulontaa rintasyövän varhaiseksi toteamiseksi. Suomalaiset 50 – 69-vuotiaat naiset saavat joka toinen vuosi kutsun mammografiaseulontaan. Terveystalo tuottaa rintasyöpäseulontaa sopimuskunnilleen.

Kohdunkaulan syövän seulontatutkimukset eli papa-näytteet, 30 – 60-vuotiaat naiset

• Naisten kohdunkaulan syövän seulontatutkimukset eli joukkopapanäytteet otetaan Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolan tiloissa.
• Osallistumalla säännöllisesti seulontoihin jokainen nainen turvaa mahdollisen kohdunkaulan syövän aikaisen toteamisen. Kutsu lähetetään kalenterivuonna 30, 35, 40, 45, 50, 55 ja 60 vuotta täyttäville. Tutkimus on maksuton.
• Toivomme, että peruutatte tai vaihdatte teille sopimattoman ajan hyvissä ajoin kutsun saatuanne.
• Näytteen tutkinut laboratorio lähettää jokaiselle tutkimukseen osallistuneelle kirjeitse tutkimuksen tuloksen ja tarvittaessa ohjaa jatkotutkimuksiin.

Silmänpohjakuvas, diabetesta sairastavat

Sekä silmänpohjamuutosten hoidossa että ehkäisyssä tärkeintä on hyvä sokeritasapaino. Nykyaikaisella hoidolla muutosten eteneminen pysähtyy ja näkökyky säilyy, jos sokeritasapaino on hyvä. Myös kohonnut verenpaine ja korkeat veren rasva-arvot täytyy hoitaa ja tupakointi kannattaa lopettaa silmien terveyden vuoksi.

Päivitetty 25.6.2020