Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvola

Äitiysneuvola

Äitiysneuvolassa huolehditaan koko odottavan perheen ja tulevan lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista. Tärkeänä tehtävänä on vanhemmuuden ja parisuhteen tukeminen, vauvan ja vanhempien välisen vuorovaikutuksen tukeminen sekä perheen valmentaminen synnytykseen, vauvan hoitoon ja tulevaan elämänmuutokseen. Äitiysneuvola tukee koko perhettä odotusaikana ja vauvan synnyttyä. Kotikäynnit syntymän jälkeen ovat olennainen osa neuvolatyötä.

Ensimmäinen vastaanottoaika varataan terveydenhoitajalle, kun raskaus on todettu. Odottavan äidin toivotaan ottavan yhteyttä neuvolaan jo raskausviikoilla 8 – 10. Saadakseen Kelan etuudet, tulee äidin ottaa yhteyttä neuvolaan viimeistään raskausviikolla 16. Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä äidin tulee kirjautua Hyvis.fi -palveluun ja täyttää valmiiksi äitiysneuvolan esitietolomake. Muina aikoina perhe voi ottaa yhteyttä äitiysneuvolaan kaikissa odotukseen liittyvissä kysymyksissä.

Äitiysneuvolan vastaanoton yhteydessä voidaan tehdä isyyden tunnustaminen, kun raskaus on edennyt yli 30. raskausviikon. Tällöin molempien tulee todistaa henkilöllisyytensä. Myös sopimus tulevan lapsen yhteishuollosta voidaan allekirjoittaa neuvolassa isyyden tunnustamisen yhteydessä.

Perhevalmennus

Perhevalmennuksen tarkoituksena on valmentaa perheitä synnytykseen ja uuden perheenjäsenen tuloon. Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti perheille, joihin on syntymässä ensimmäinen lapsi. Valmennuksesta vastaavat äitiysneuvolan työntekijät yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Perhevalmennuksen ajankohdista saat tietoa omasta neuvolastasi.

Ilmoittautuminen perhevalmennukseen tästä.

Perhesuunnitteluneuvola

Perhesuunnitteluneuvolan tavoitteena on hoitaa yksittäisten asiakkaiden ja pariskuntien perhesuunnitteluun ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat. Perustehtäviä ovat raskauden ehkäisyneuvonta, ehkäisyn aloitus ja seuranta. Perhesuunnitteluneuvolaan voi ottaa yhteyttä myös lapsettomuuteen liittyvissä asioissa.

Perhesuunnitteluneuvolan toiminnalla pyritään kokonaisvaltaisesti edistämään asiakkaiden seksuaaliterveyttä. Neuvolan asiakkaille annetaan neuvontaa sukupuolitautien sekä muiden tulehdustautien ehkäisyssä ja hoidossa. Seksuaalineuvonta on yksi osa perhesuunnitteluneuvolan toimintaa. Sterilisaatiolähetettä haluavien naisten ja miesten tulee hakeutua hyvinvointikeskukseen lääkärin vastaanotolle.

Perhesuunnitteluneuvolaan voi ottaa yhteyttä jo ennen raskautta, esim. toistuvien keskenmenojen vuoksi.

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alueensa ja Kuntayhtymä Kaksineuvoisen terveyspalvelut valinneille alle 25-vuotiaille nuorille. Maksuton ehkäisy koskee myös aiemmin ehkäisyvalmisteita käyttäneitä. Ehkäisy suunnitellaan yhdessä ammattilaisen kanssa asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi.

Äitiys- ja perhesuunnittelun toimipaikat, puhelinaika arkipäivisin klo 12-13

Evijärvi: terveydenhoitaja, puh. 040 579 1455

Kauhava: terveydenhoitaja, puh. 050 330 9527  ja puh. 040 619 5126

Ylihärmä: terveydenhoitaja, puh. 050 561 7732

Mikäli sinä olet ollut ja/tai perheesi on ollut asiakkaana Alahärmän tai Kortesjärven äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolassa, on teillä mahdollisuus valita tuleva neuvolan toimipaikkanne. Ilmoita valinnasta, kun teet seuraavaa ajanvarausta neuvolaan. Tee ajanvaraus suoraan valintasi mukaisen toimipaikan työntekijälle. Neuvolapalveluiden toimipaikan valinta on sitova ja koskee kaikkia neuvolaa käyttäviä perheenjäseniä.

Suuhygienistin yksilövastaanotto odotusaikana

Fysioterapeutin yksilövastaanotto synnytyksen jälkeen

 

 

Viimeksi muokattu 27.4.2021/ Sivu päivitetty 7.1.2021