Vammaisten työ- ja päivätoiminta

Toimintakeskukset

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella toimii kaksi toimintakeskusta – Alahärmässä ja Kauhavalla. Asiakkaat ovat pääsääntöisesti kehitysvammaisia aikuisia.

Toimintakeskukset tarjoavat asiakkailleen monenlaista työtä ja toimintaa kodin ulkopuolella. Toiminnan tarkoituksena on erilaisten aikuisen elämään kuuluvien taitojen harjoittelu ja näiden taitojen avulla mahdollisimman suuren omatoimisuuden ja itsenäisyyden saavuttaminen omassa elämässä.

Osa toiminnoista on kaikille yhteisiä, mutta jokaiselle annetaan lisäksi mahdollisuus harjoitella asioita omien tarpeiden mukaisesti. Jokaiselle laaditaan omat tavoitteet ja tehtävät valitaan jokaisen omien kykyjen ja valmiuksien mukaisesti. Toiminta sisältää muun muassa seuraavia asioita:

  • harjoittelemme aikuisen elämässä tarvittavia kotitaloustaitoja, kuten pöydän kattamista, ruoanlaittoa, siivousta ja pyykinpesua
  • seuraamme aikaamme ja ajankohtaisia tapahtumia mm. sanomalehtikatsauksen avulla
  • opiskelemme ja kertaamme asioita erilaisten tuokioiden avulla, asiointiharjoittelulla ja retkillä talon ulkopuolelle, kuten kirjastoon, keilaamaan, teatteriin, elokuviin ja seurakunnan leirikeskukseen
  • ulkoilemme, jumppaamme ja harrastamme liikuntaa yhdessä
  • harrastamme musiikkia, askartelua, pelaamista, lukemista ja kirjoittamista. Meillä on myös selkokielinen kirjallisuuspiiri sekä näytelmäpiiri
  • teemme pieniä puutöitä, kankaanpaino- ja tekstiilitöitä, kudomme kangaspuilla poppanaliinoja ja muita poppanatuotteita, kuten kasseja. Teemme savitöitä ja tuotteita huovutetusta villasta. Teemme tuotteita myös tilauksesta asiakkaan omien toivomusten mukaan
  • teemme alihankintatöitä alueen yrityksille
  • hoidamme talon asioita kaupoissa, pankissa ja alihankintayrityksissä

Asiakkaille maksetaan ahkeruusrahaa – palkkaa ahkerasta työstä. Valmistettuja tuotteita on myynnissä toimintakeskuksissa. Toimintakeskukset ohjaavat asiakkaita myös tuettuun työllistymiseen.

Taitojen ja tarpeiden määrittelemiseksi pyritään jokaiselle asiakkaalle laatimaan palvelusuunnitelma, jossa selvitetään asiakkaan ja hänen perheensä tarvitsemat tukitoimet ja palvelut.

Toimintakeskusten perustehtävänä on tarjota asiakkaille perusturvallisuutta sekä itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia. Mukaan haluavat otetaan ilomielin vastaan toimintaan.

 

Alahärmän toimintakeskus

Alahärmän toimintakeskus sijaitsee Alahärmän pappilan takana. Toimintaa on viitenä päivänä viikossa ma-to 8.00 – 16.00 ja pe 8.00 – 14.00
Toiminassa on mukana 20 asiakasta, joiden ohjauksesta vastaa kaksi ohjaajaa, vastaava ohjaaja sekä kaksi ryhmäavustajaa.
Toimintakeskuksessa tarjoamme työ- ja päivätoimintaa kehitysvammaisille asiakkaille. Meillä on omat ryhmät nuorille sekä vanhenevalle väelle. Valmistamme erilaisia tuotteita myyntiin omaan myymälään sekä tilaustöinä.
Toimitilat siivoamme itse. Asiakkaita ohjataan tuettuun työhön.

Yhteystiedot:

Alahärmän toimintakeskus
Paapankuja 6 C, 62300 Härmä
Puh. 040 185 5791

 

 

Matinrannan toimintakeskus

Matinranta on Kauhavan keskustan läheisyydessä sijaitseva kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa tarjoava toimintakeskus. Toiminnassa on mukana kolmisenkymmentä eri ikäistä asiakasta. Asiakkaat osallistuvat toimintaan suunnitellusti 1-5 päivänä viikossa.

Asiakkaiden tehtävät ja päivän sisältö muotoutuvat yksilöllisesti jokaisen taitojen ja tavoitteiden mukaisesti. Päivän ohjelma koostuu erilaisista tehtävistä esimerkiksi työvuoroista jakelukeittiöllä, opetuskeittiövuoroista, leivontaryhmistä, käsitöistä ja alihankintatöistä.

Toimintaan kuuluu lisäksi päivittäiset taukojumpat, musiikkia, opetustuokioita sekä esimerkiksi kirjallisuuspiiri. Jokaiselle kuukaudelle on suunniteltu oma teemansa.

Matinrannassa on mahdollisuus osallistua myös kansalaisopiston järjestämiin erityisliikuntaryhmään sekä draamapajaan.

Toimintamme perusajatuksena on omatoimisuuden ja sosiaalisen kanssakäymisen tukeminen, sekä mahdollisimman itsenäinen aikuisuus, vahvistamalla luottamusta omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin.

Henkilökuntaan kuuluu yhdeksän ohjaajaa sekä vastaava ohjaaja.

Matinranta on avoinna maanantaista torstaihin klo 8.00-16.00  ja perjantaina 8.00-14.15.

Yhteystiedot:

Matinrannan toimintakeskus
Kallenkuja 3 C
62200 Kauhava

Vastaava ohjaaja puh. 040 670 2055
Ohjaajat puh. 040 354 2585, 050 321 8473

 

 

Päivitetty 3.9.2020