Takaisin artikkelilistaukseen

Muutoksia kuljetuspalveluihin 1.9.2020 alkaen

Vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain perusteella myönnettyyn kuljetuspalveluun on tulossa muutoksia syyskuun 2020 alusta alkaen.

Käyttöön tulee Keskustaksi Oy:n organisoima välityskeskus, josta kuljetuspalvelumatka tilataan:

  • puhelimitse numerosta 010 337 4226,
  • tekstiviestillä numerosta 050 574 6660 tai
  • sähköpostiosoitteella kaksineuvoinen@keskustaksi.fi.

Välityskeskus toimii ympäri vuorokauden. Matkoja ei voi enää tilata suoraan taksinkuljettajalta. Mikäli kuljetus tilataan suoraan autoilijalta, asiakas maksaa taksimatkan kustannukset itse.

Matkoja voidaan mahdollisesti myös yhdistää samaan aikaan ja samaa reittiä liikkuvan toisen asiakkaan kanssa. Vammaissosiaalityöstä voi hakea perustelluista terveydellisistä syistä vakiotaksioikeutta tai yksinmatkustusoikeutta.

Kuljetuspalvelumatka on yhdensuuntainen matka lähtökohteesta matkan päätepisteeseen. Yhdensuuntaiseen matkaan voi sisältyä odotusaika, joka on enintään 10 minuuttia yhdensuuntaista matkaa kohti (esimerkiksi lyhyt asiointi, pankkiautomaatilla käynti). Jos odotus kestää tätä pidemmän ajan, asiakas maksaa itse ylimenevän osuuden.

Poikkeuksen tähän muodostavat mahdolliset yksilölliset kuljetuspalvelupäätökset, kuten taksinkuljettajan suorittama avustamispalvelu, joista on tehty erillinen asiakaskohtainen päätös. Avustamispalvelulla tarkoitetaan asiakkaan erillistä oikeutta saada apua asioinnissa enintään 30 minuutin ajan taksinkuljettajalta, joka siis ajaa meno- ja paluumatkan sekä avustaa asioinnissa.

Matkan maksamiseen käytettävät matkakortit vaihtuvat. Uudet kortit toimitetaan postitse automaattisesti niille asiakkaille, joiden kuljetuspalvelu jatkuu edelleen. Matkakortti on henkilökohtainen, se on oltava aina asiakkaan mukana eikä sitä voi käyttää matkaan, jolla kortin haltija ei ole mukana (esimerkiksi puolesta asiointi).

Voimassa olevat kuljetuspalveluoikeudet siirtyvät uuteen järjestelmään. Myös matkamäärät ja palvelun voimassaoloajat pysyvät samoina.

Vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun piiriin eivät jatkossakaan kuulu matkat, joista korvaus tulee jonkin muun lain nojalla. Esimerkiksi lääkärissä, tutkimuksissa ja kuntoutuksissa käynnit kuuluvat sairausvakuutuslain piiriin ja korvaus niihin tulee Kelalta.

Yksityiskohtainen ohjeistus kuljetuspalveluista 1.9.2020 alkaen

 

Lisätietoja kuljetuspalvelujärjestelyihin liittyen: