Takaisin artikkelilistaukseen

Marevan-hoito uudistui

Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa on otettu syksyllä käyttöön uusi Marevan-hoitajamalli, joka tulee korvaamaan vanhan järjestelmän. Prosessi uudistettiin, koska vanha järjestelmä oli tarpeettoman työläs sekä hoitajalle että asiakkaalle. Aiemmin Marevan-lääkettä käyttävä potilas kävi yhtenä päivänä laboratoriossa verikokeessa, tuloksen valmistuttua hoitaja määritti annostuksen valmiiksi ja seuraavana päivänä asiakas soitti annosteluohjeesta terveyskeskukseen.

Uudessa mallissa Marevan-lääkettä käyttävä asiakas tulee hoitajan vastaanotolle, jossa hän saa yksilöllistä ohjausta asiassa. Asiakkaalta otetaan pikamittarilla inr-arvo, jonka jälkeen välittömästi Marevan-annostus tarkistetaan ja hänelle annetaan uusi aika. Uudessa mallissa asiakas saa heti kaiken tarvitsemansa, eikä hänen tarvitse hoitaa asiaa kahtena peräkkäisenä päivänä. Nyt koko prosessi on yhden hoitajan vastuulla, kun aikaisemmin vastuu jakautui useille hoitajille.

Uusi Marevan-hoitajamalli syntyi siitä, että Marevan-hoitoa saavien potilaiden hoitoprosessi oli monimutkainen sekä asiakkaalle että hoitohenkilökunnalle. Uudessa ratkaisussa kehitettiin sekä toimintamalli että työn tekemisen tavat. Niiden avulla tuotettiin parempaa palvelua, potilasturvallisuutta ja työhyvinvointia. Uusi Marevan-hoitajamalli tuotti myös taloudellisia säästöjä.

Uutta mallia ryhdyttiin kehittämään kartoittamalla alkutilanne, josta edettiin pilotointiin ja mallin laajentamiseen. Ylihärmän terveysasemalla alkanut kokeilu on hiljalleen laajentunut koko Kaksineuvoisen alueelle ja tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä kaikki kuntayhtymän alueen terveysasemat käyttävät uutta Marevan-hoitajamallia.

Uutta Marevan-hoitajamallia kehitti idean keksinyt Marevan-hoitaja Terhi Välimaa hänen lähiesimiestensä ja johdon tuella. ”Sain idean, kun eräässä koulutuksessa puhuttiin Marevan-hoitajamallista. Innostuin ajatuksesta ja vein asian eteenpäin esimiehilleni, jotka jakoivat intoni.”

Asiakkaan prosessi selkeni ja palvelu sekä potilasturvallisuus paranivat. Lisäksi Marevan-potilaan hoito ei ole enää pilkottuna useille tahoille, vaan sitä koordinoi Marevan-hoitaja. Vuositasolla päästään isoihin säästöihin. Uudesta mallista on tulossa pysyvä osa kuntayhtymä Kaksineuvoisen palvelutarjontaa.