Takaisin artikkelilistaukseen

Lappajärvellä tavallista enemmän angiinatapauksia

Lappajärven alueella on alkutalven aikana todettu huomattavasti tavallista enemmän angiinaa.

Angiina on melko tavallinen tauti etenkin lasten ja nuorten keskuudessa. Tässä poikkeavassa laajuudessa voidaan kuitenkin puhua paikallisesta epidemiasta.

Tartunnan saaneita on Lappajärven alueella yhteensä useita kymmeniä. Myös muualla Kaksineuvoisen alueella on tullut esiin joitakin yksittäistapauksia, mutta niiden yhteyttä Lappajärven epidemiaan ei voida vahvistaa.

Tavallisimmin angiinaan ei liity flunssaa. Angiina alkaa kurkkukivulla ja kuumeella, joka voi nousta korkeaksikin. Monesti kaularauhaset ja nielurisat ovat turvoksissa. Lisäksi kurkusta saattaa löytyä peitteitä.

Angiinaa epäiltäessä yhteyttä otetaan ensisijaisesti Kaksineuvoisen ajanvarausnumeroon:

mape kello 8–15, puh. 06 2412 4553
• iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 9–16 puh. 06 2412 4555

Angiina todetaan joko sairaanhoitajan tekemällä pikatestillä tai laboratoriossa nieluviljelynä.

Aina kurkkukipu ei ole merkki angiinasta. Monesti tavanomainen flunssa alkaa nimenomaan kurkkukivulla. Tilannetta voi rauhassa ensin seurata kotona. Flunssaan liittyvää kurkkukipua voi ensi alkuun hoitaa esimerkiksi apteekista saatavilla desinfioivilla pastilleilla tai vedellä kurlaamalla.

Angiinassa jälkitautien riski on aina olemassa, joten on erittäin tärkeää ottaa määrätty lääkekuuri loppuun asti. Tartuntavaaran vuoksi koko perheen on noudatettava angiinaperheille suunnattuja hygieniaohjeita.