Koronatilanne alueellamme

Omaisten ja muiden läheisten on mahdollista vierailla Kuntayhtymä Kaksineuvoisen asumispalveluyksiköissä myös koronapandemian aikana.

Lue tästä: Vierailuohjeet asumisyksiköihin >>

 


Koronatilanne rauhallinen

9.4.2021

Koronatilanne Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella jatkuu rauhallisena. Huhtikuun aikana ei ole tullut ilmi yhtään uutta tartuntaa. Karanteenissa on tällä hetkellä yksittäisiä koronapositiiviselle altistuneita henkilöitä.

Julkisia altistuspaikkoja ei tällä hetkellä ole.

Avin määräykset ja Nyrkin suositukset ovat voimassa tällä erää huhtikuun loppuun saakka.

 


Nyrkin suositukset huomioidaan kuntien toiminnassa

7.4.2021

Evijärven kunnan, Kauhavan kaupungin sekä Kuntayhtymä Kaksineuvoisen yhteinen valmiusjohtoryhmä on käsitellyt kokouksessaan 6.4. huhtikuun alusta voimaan tulleita Avin määräyksiä ja Nyrkin suosituksia.

Avin määräyksen mukaisesti Etelä-Pohjanmaalla on voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus. Nyrkki suosittelee edelleen yksityistilaisuuksiin 10 hengen rajaa. Avin määräykset ja Nyrkin suositukset ovat voimassa huhtikuun loppuun saakka.

Näihin perustuen valmiusjohtoryhmä on päättänyt seuraavista toimista, jotka ovat niin ikään voimassa huhtikuun ajan.

Maskisuositus pidetään ennallaan sekä toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille että peruskoulun 6.‒9.-luokkalaisille.

Alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan käynnistää uudelleen, kunhan 20 hengen kokoontumisraja huomioidaan. Edelleen suositellaan voimakkaasti, että harrastukseen osallistuvien lasten vanhemmat eivät oleskelisi harrastus- tai pukuhuonetiloissa.

Aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa suositellaan tauotettavaksi edelleen.

Nuorisotilat voivat toimia siten, että 20 hengen kokoontumisrajoitus huomioidaan. Niin ikään musiikkiopisto seuraa toiminnassaan sekä Nyrkin suosituksia että Avin määräyksiä.

Julkiset liikuntatilat, kuten kuntosalit, pidetään edelleen suljettuina yleiseltä toiminnalta.

Myös kirjastojen toiminta jatkuu aiemman linjauksen mukaisesti: lainaus on mahdollista, mutta kirjaston tiloissa tapahtuvaa oleskelua ei sallita.

Koronatilanne kuntayhtymän alueella on rauhallinen. Viime viikolla tuli ilmi ainoastaan yksi koronatartunta henkilöllä, joka oli jo karanteenissa. Koronarokotukset jatkuvat kuntayhtymässä THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusten mukaisesti.

 


Avin kokoontumisrajoitukseksi 20 henkilöä huhtikuun ajaksi

30.3.2021

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut 26.3.2021 päätöksen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamisesta enintään kahteenkymmeneen (20) henkilöön 1.4.–30.4.2021. Aluehallintovirasto edellyttää, että niissäkin turvallisuus voidaan varmistaa ohjeita noudattaen.

Etelä-Pohjanmaan aluellinen yhteistyöryhmä Nyrkki suosittelee noudattamaan samaa 20 henkilön enimmäismäärää uskonnollisissa tilaisuuksissa, mutta yksityistilaisuuksiin Nyrkki suosittelee kymmenen (10) henkilön enimmäismäärää. Suositus on voimassa 30.4.2021 saakka.

Kokouksessaan 29.3.2021 Nyrkki muutti harrastustoimintaa koskevaa suositustaan. Uuden suosituksen mukaisesti alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Harrastustoimintaan voi osallistua samanaikaisesti enintään 20 henkilöä.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan peruskouluissa yli 12-vuotiaille kuntakohtaisen harkinnan mukaisesti. Kasvomaskien käyttö voi vähentää altistumistilanteessa karanteeniin asetettujen määrää.

Nyrkki muistuttaa, että muusta kuin välttämättömästä syystä matkustaminen ei ole suositeltavaa. Turvallisinta on viettää pääsiäistä perhepiirissä ja välttää uusia sosiaalisia kontakteja.

 


Viikkotiedote 26.3.2021:

Kauhavalla 2 uutta koronatartuntaa

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella on viikolla 12 tullut ilmi kaksi koronatartuntaa. Toinen on nk. Voltin ketjuun liittyvä perheen sisäinen tartunta, ja tartunnan saanut henkilö on jo ollut karanteenissa.

Toisen tartunnan alkuperä on ulkomailta. Tähän tartuntaan ei liity muiden henkilöiden altistumista.

– On tiedossa, että Voltin koulualtistumisiin johtaneen ketjun on aiheuttanut Etelä-Afrikan virusmuunnos. Tällä variantilla on havaittu varsin voimakas tarttumisherkkyys nimenomaan samassa taloudessa asuvien kesken. Mutta koska tartunnan saaneiden perheenjäsenet ovat jo karanteenissa, leviämisen mahdollisuuksia perheiden ulkopuolelle ei enää ole, johtava ylilääkäri Heidi Ojala kertoo.

Tähän mennessä maaliskuun aikana Kauhavalla on tullut ilmi yhteensä 21 koronatartuntaa. Kuntayhtymän alueelta karanteeniin on maaliskuun aikana asetettu yhteensä 229 virukselle altistunutta henkilöä.

Evijärvellä ei ole vuoden 2021 aikana tullut ilmi koronatartuntoja.

– Kauhavalla paikallinen ilmaantuvuusluku on ollut välillä hyvinkin korkealla. Maakunnan tasolla tilanne on kuitenkin hyvin rauhallinen. Tämän vuoksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronanyrkki päätti alkuviikosta, että alue voi palata koronan suhteen takaisin perustasolle, Ojala perustelee.

 


Etelä-Pohjanmaa palasi perustasolle,
kontaktien välttäminen, maskit ja turvavälit edelleen avainasemassa

24.3.2021

Etelä-Pohjanmaan koronanyrkki on päättänyt eilisessä kokouksessaan, että sairaanhoitopiirin alue on palannut koronan suhteen kiihtymisvaiheesta takaisin perustasolle. Maakunnan mittakaavassa koronatilanne on rauhallinen ja ilmaantuvuusluku matala.

Kauhavan kohdalla paikallinen tilanne on kuitenkin toisenlainen. Maaliskuun aikana on todettu yhteensä 21 koronatartuntaa, mikä on Kauhavan väkilukuun nähden paljon.

– Tilanne johtuu pääosin Etelä-Afrikan virusmuunnoksen aiheuttamasta tartuntaketjusta, jolla on havaittu varsin voimakas tarttumistaipumus perheiden sisällä. Tästä ketjusta on tullut Kauhavalla ilmi 16 tartuntaa maaliskuun aikana, johtava ylilääkäri Heidi Ojala kertoo.

– Tämäkin ketju on kuitenkin täysin hallinnassa. Kaikki sairastuneet on asetettu eristyksiin ja kaikki altistuneet karanteeniin. Ensimmäisten tartuntojen jälkeen jatkotartuntoja on tullut ilmi vain samassa taloudessa asuvien kesken, jo karanteenissa olevilla henkilöillä. Ketju kuihtuu, kun uusia tartuntoja ei pääse enää syntymään.

Kauhavan alueella on todettu kuitenkin myös muita koronatapauksia, jotka eivät liity edellä mainittuun ketjuun. Tartuntoja on saatu muualta Suomesta ja myös ulkomailta.  Näissäkin tapauksissa on tullut ilmi joitakin jatkotartuntoja, mutta vain jo karanteenissa olevilla henkilöillä.

– Jotta uusilta tartunnoilta voitaisiin välttyä, suosittelen edelleen, että nyt maltettaisiin pitää sosiaalista etäisyyttä ja vältettäisiin turhia kontakteja, Ojala vetoaa.

Myös Nyrkki muistuttaa, että perustasolle siirtymisestä huolimatta turvavälejä, kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa on edelleen noudatettava, ettei maakunnassa ajauduta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

 


Mikäli saat flunssan oireita, jää kotiin

Korona ei ole alueeltamme väistynyt. Muistutammekin nyt alueemme kuntalaisia, ettei annetuista ohjeista tule tässä tilanteessa lipsua.

Jos sinulle tulee vähäisiäkään flunssan oireita (nuha, kuume, kurkkukipu, yskä, päänsärky, vatsaoireet) et voi mennä töihin, kouluun, harrastuksiin tai kyläilemään. Et voi myöskään ottaa vieraita vastaan kotiisi. Pyydä tällöin esimerkiksi tuttavaa tai naapuria hoitamaan välttämättömät kauppa-asioinnit ja jättämään ostoskassi ulko-ovelle.

Mikäli olet flunssaoireinen, ota yhteys Kauhavan hyvinvointikeskuksen ajanvaraukseen.

Jos sinut ohjataan koronatestiin, on sinun syytä tulla testiin annettuna aikana suoraan kotoa ja palata testin jälkeen suoraan takaisin kotiin. Samalla reissulla et voi hoitaa muita asioita. Voit palata normaalielämään vasta sen jälkeen, kun testitulos on varmistunut negatiiviseksi ja takana on yksi täysin oireeton päivä.

Jos sinulla on flunssan oireita, voit tulla ainoastaan infektiopoliklinikan vastaanotolle. Kaikki muut ajanvaraukset niin sosiaali- kuin terveyspalveluissakin tulee perua ja siirtää.

Näiden ohjeiden noudattaminen on erittäin tärkeää, sillä koronainfektion oireet ovat aivan samanlaisia kuin tavallisen flunssan, eli nuhakuumeen oireet. Ennen testitulosta ei voi tietää, onko kyse koronasta, influenssasta vai tavallisesta flunssasta.

Jos liikut oireisena muiden ihmisten parissa, on aina vaarana, että tartutat muita.
Koronatartunnan saanut voi tartuttaa muita jo 1‒2 päivää ennen oireiden alkua, tartuttavimmillaan koronan saanut on oireilevana, eli yskiessään, aivastellessaan, niiskuttaessaan tai pärskiessään.

Koronan taltuttaminen on meidän kaikkien yhteinen vastuu. Pysy kotona, mikäli sinulla on vähäisiäkään oireita.  Pidetään toisemme terveinä.