Koronatiedotteet kuntalaisille

Ohjeet kotikaranteeniin määrätyille >>

 


Suositus turvavälistä yli kaksi metriä,
karanteeni-ja eristysajat pitenevät

25.1.2021

Uudet koronavirusmuunnokset tarttuvat ja leviävät aiempia koronaviruskantoja nopeammin.
Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin.

Lisäksi maskien käyttöä suositellaan koko maassa kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä työyhteisöjen sisätiloissa, mikäli samassa tilassa oleskelee tai työskentelee useampia henkilöitä. Suosituksen mukaan kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa myös silloin, kun yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää.

Lisää aiheesta THL:n verkkosivulla

Muuntuneiden koronavirusvarianttien vuoksi tartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni pitenee 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen.

Perhealtistuksissa karanteeniaika pitenee 21 vuorokauteen.

Tartuntatautilääkärin sairastuneelle määräämän eristyksen vähimmäispituus pitenee 7 vuorokaudesta 10 vuorokauteen.

 


Mahdollinen altistus Kauhavan S-marketilla

23.1.2021

Kauhavan S-marketilla on asioinut tiistaina 19.1.2021 klo 19–19.30 myöhemmin koronapositiiviseksi todettu henkilö. Henkilö on käyttänyt maskia.

Kaikkia paikalla tuohon aikaan olleita pyydetään tarkkailemaan vointiaan yhteensä 14 vuorokauden ajan mahdollisesta altistumisesta lähtien ja ottamaan tarvittaessa yhteyttä omaan terveyskeskukseensa.

 


Liikuntatilat avataan lasten ja nuorten harrastustoiminnalle

18.1.2021

Kauhavan kaupungin, Evijärven kunnan ja Kuntayhtymä Kaksineuvoisen yhteinen valmiusjohtoryhmä käsitteli tänään kokouksessaan Nyrkin viime perjantaina antamia suosituksia. Valmiusjohtoryhmä totesi, että Nyrkin suositusten mukaisesti alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta turvataan Kauhavalla ja Evijärvellä.

Ennalta sovittu lasten ja nuorten harrastustoiminta mahdollistetaan. Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Harrastustoiminnassa korostetaan, että vanhemmat eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa.

Yleisövuorot julkisissa sisäliikuntatiloissa (ml. kaupungin ylläpitämät kuntosalit) ovat edelleen tauolla 8.2.2021 saakka.

Alle 10 hengen ryhmässä tapahtuvaa aikuisten harrastustoimintaa suositellaan toteutettavaksi ainoastaan mikäli turvaväleistä pystytään huolehtimaan ja osallistujat käyttävät maskeja.

Yli 10 hengen ryhmissä tapahtuva aikuisten harrastustoiminta suositellaan tauotettavaksi tai siirrettäväksi etätoiminnaksi.  

 Koululaisten maskien käytöstä valmiusjohtoryhmä linjasi, että Kauhava ja Evijärvi tulevat tarjoamaan koulupäivien ajaksi maskeja 6. luokkalaisten ja yläkoululaisten vapaaehtoiseen käyttöön THL:n suosituksen mukaisesti mahdollisimman pian. Maskin käyttö perustuu oppilaan valintaan.

 


Tehostetun palveluasumisen koronarokotukset alkoivat

15.1.2021

Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa on eilen 14.1.2021 edetty koronarokotuksissa tehostetun palveluasumisen asukkaisiin. Tämän viikon aikana rokotuksen on saanut 45 tehostetun palveluasumisen asukasta kuudessa eri yksikössä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaan kaikki saatavat rokoteannokset voidaan nyt pistää eikä niitä tarvitse säästää tehosteannosta varten. Tämä on nopeuttanut rokotusten etenemistä.

– On erittäin tervetullutta, että pääsemme rokottamaan tehostetun palveluasumisen asukkaita jo arvioitua aiemmin, johtava ylilääkäri Heidi Ojala toteaa tyytyväisenä.

– Nämä ihmiset ovat niitä kaikkein hauraimpia ja suurimmassa vaarassa, mikäli koronavirusinfektion saavat. Kaikki tilastotieto puhuu sen puolesta, että koronavirusinfektion sairastaminen on erityisen vaarallista ikäihmisille, ei niinkään työikäiselle väestölle.

Sitä, haluaako tehostetun palveluasumisen asukas rokotteen ottaa, tiedustellaan sekä asukkaalta itseltään että hänen omaiseltaan.

Sairaanhoitopiirit jakavat rokotteet alueille niiden väestömäärän mukaisesti. Rokotuksia jatketaan viikoittain siinä tahdissa, kun rokotetta kuntayhtymän alueelle saadaan.

Tehostetun palveluasumisen asukkaiden rokotusten rinnalla jatketaan myös sote-alan henkilöstön rokotuksia THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Tähän mennessä rokotteen on kuntayhtymän alueella saanut 50 terveydenhuollon ammattilaista. He työskentelevät joko koronanäytteenotossa, infektiopoliklinikalla tai sairaalaosastolla.

Tällä viikolla ajanvaraus koronarokotteelle on auennut myös tehostetussa palveluasumisessa sekä kotihoidon ryhmäkodeissa työskentelevälle henkilöstölle. Heidän rokottamisensa käynnistyy ensi viikolla.

 


Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin kokous 15.1.2021

15.1.2021

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys on voimassa 18.1.-8.2.2021.

Alueellinen työryhmä Nyrkki päätti kokouksessaan 15.1. jatkaa suosituksiaan 8.2.2021 asti.

 

Suositukset kokonaisuudessaan ovat luettavissa sairaanhoitopiirin sivustolta

 


Koronarokotukset käyntiin Kaksineuvoisessa

5.1.2021

Koronarokotukset ovat alkaneet Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa tiistaina 5.1.2021.
Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti ensimmäisenä rokotteen saa koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö. Heti heidän jälkeensä vuorossa ovat tehostetussa palveluasumisessa asuvat ja työskentelevät henkilöt.
Näiden ryhmien jälkeen vuorossa ovat ikäihmiset sekä henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Tämän jälkeen rokotukset tullaan ulottamaan muuhun väestöön.
”Rokotusten alkamista on odotettu ja toivottu pitkään. Tämä on ainoa tie kohti normaalimpaa arkea”, itsekin rokotteen ottanut johtava ylilääkäri Heidi Ojala pohtii.
Tällä hetkellä annettava rokote on Pfizer-BioNTechin valmistama. Valmistajan mukaan rokote antaa jopa 95-prosenttisen suojan etenkin COVID-19-taudin vakavia muotoja vastaan. Kuntayhtymä suosittelee, että mahdollisimman moni omalla vuorollaan rokotteen ottaa.
Rokotukset etenevät sen mukaan, miten rokotteita kuntayhtymän alueelle saadaan. Ainakin näin alkuvaiheessa viikoittain saadaan noin 30 rokoteannosta. Sairaanhoitopiirit jakavat rokotteita alueille niiden väestömäärän mukaisesti.
Tiedotamme rokotusten etenemisestä sekä verkkosivuillamme että sosiaalisen median kanavillamme.
Lisätietoa koronarokotteista löydät myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta