Koronatiedotteet kuntalaisille

Uusia suosituksia yhteistyöryhmä Nyrkiltä

Torstaina 15.10.2020 kokoontunut alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki päivitti 7.10.2020 antamiaan suosituksia valtioneuvoston antamien uusien suositusten mukaisesti:

Etätyö

Suosittelemme, että työpaikoissa, joissa on mahdollisuus tehdä etätyötä, ainakin osa työntekijöistä on etätöissä. Niissä työpaikoissa, joissa tällä hetkellä on etätyösuositus, etätyötä jatketaan toistaiseksi.

Työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä mikäli turvavälejä ei kyetä säilyttämään. Tämä auttaa vähentämään mahdollisissa altistumistapauksissa altistuneiden määrää ja karanteeneja.

Yleisötilaisuudet ja julkinen kokoontuminen

Suositellaan kuntia harkitsemaan paikallisen tartuntatautitilanteen mukaisesti kunnan alueella järjestettävien yli 50 hengen kokouksien ja julkisten tilaisuuksien kieltämistä tartuntatautilain 58 § mukaisesti 31.10.2020 saakka

Joukkuelajien ottelutoimintaan annetaan vahva suositus toiminnan tauottamisesta 31.10.2020 saakka.

Vahva suositus annetaan sille, ettei yli 20 hengen kokoontumisia järjestetä sisä- eikä ulkotiloissa. Edellä mainittu suositus koskee myös urheiluseuroja ja muuta vapaa-ajantoimintaa. Lasten ja nuorten harrastetoiminta on tärkeä ylläpitää. Järjestäjiä pyydetään huomiomaan toiminnan järjestämisessä turvalliset käytänteet. Suositus on voimassa 31.10.2020 saakka.

Maskisuositus

Sairaanhoitopiirin alueella käytössä THL:n kiihtymisvaiheen maskisuositus, jonka mukaan käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testi-tuloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.

Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Matkustussuositus

Suosittelemme, että muuta kuin välttämätöntä matkustamista Vaasan seudulle vältetään, koska sairastumisriski Vaasan alueella on huomattavasti suurempi kuin alueellamme.

 

Tiedote mahdollisesta COVID-19 -altistuksesta Härmän kylpylässä

Härmän kylpylän uima-allasosastolla on 7.10 klo 16.30–20.00 välisenä aikana oleskellut oireettomana henkilö, joka on myöhemmin todettu koronapositiiviseksi. Altistumisen riski on hyvin pieni, eikä edellytä kotikaranteeniin jäämistä.

Tuona päivänä Härmän kylpylässä uimassa käyneitä pyydetään kuitenkin seuraamaan oireita 21.10. saakka eli mahdollisesta altistuksesta 14 vuorokauden ajan sekä ottamaan yhteyttä koronaan sopivien oireiden ilmaantuessa Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ajanvaraukseen (puh. 06 2412 4553 ma-pe klo 8-15 tai puh. 06 2412 4555 iltaisin klo 15–20, viikonloppuisin ja arkipyhisin klo 9-18.)

Härmän kylpylässä asioiminen ja uiminen on THL:n ohjeita noudattaen sekä turvavälejä noudattaen edelleen turvallista.

 

12.10.2020

Tarja Keto-Tenhunen

vs. johtava ylilääkäri

tartuntataudeista vastaava lääkäri

 

Piia Kujala

vt. kuntayhtymän johtaja

 

Etelä-Pohjanmaalle uusia suosituksia koronan torjumiseksi

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on koronailmaantuvuuden perusteella siirrytty THL:n luokituksessa epidemian kiihtymisvaiheeseen. Alueellinen yhteistyötyöryhmä Nyrkki on 5.10.2020 sopinut seuraavista rajoitustoimista ja vahvoista suosituksista:

 • etätyöhön siirtyminen aina, kun se on mahdollista
 • joukkueurheilua ja joukkueurheilun kilpailutoimintaa suositellaan tauottamaan 31.10.2020 saakka
 • yli 20 hengen kokoontumisia ei järjestetä sisä- eikä ulkotiloissa 31.10.2020 saakka
 • alueella otetaan käyttöön THL:n kiihtymisvaiheen maskisuositus, jossa maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:
  • joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
  • koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
  • julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.
   Julkisia sisätiloja ovat esim. kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat, uimahallit, maauimalat, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat), kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat, konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat, liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat, teatterit, elokuvateatterit, museot ja galleriat, huvi- ja teemapuistot, festivaalit, markkinat, kongressi- ja messukeskukset sekä muut tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat.