Koronarokotukset ja ajanvaraus

Koronarokotusten ajanvaraus Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen kuntalaisille

 

Nettiajanvaraus Hyvis.fi -sivustolla.

Ohje: näin varaat ajan koronarokotukseen netissä >>

 

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää internetiä, ajan koronarokotukseen voi varata myös puhelimitse:

 

70 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien henkilöiden lisäksi rokotukseen on samanaikaisesti oikeutettu ikäihmisen kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja, jolla on päätös omaishoidontuesta.

Tiedotamme, kun rokotukset etenevät muihin kuin yllämainittuihin väestöryhmiin.

 


 

Koronarokotukset laajenevat uusiin väestöryhmiin

13.4.2021

Koronarokotukset päästään ulottamaan Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella uusiin väestöryhmiin.

Tiistaista 13.4.2021 alkaen koronarokotukseen voivat ikänsä puolesta varata ajan kaikki vuosina 1952‒1956 syntyneet henkilöt.

Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien ajanvaraus laajenee niin, että tiistaista 13.4.2021 lähtien ajan voivat varata sekä vuosina 2004–2005 syntyneet riskiryhmään 1 kuuluvat nuoret että vuosina 1957–1966 syntyneet riskiryhmä 2:een kuuluvat henkilöt.

Ajan koronarokotukseen voivat edelleen varata myös ne alueemme kuntalaiset, jotka kuuluvat jo aiemmin rokotusvuoroon tulleisiin ikä- tai riskiryhmiin. Rokotuksia jatketaan niin kauan, kunnes kaikki halukkaat ovat rokotteen saaneet.

Rokotusajat varataan ensisijaisesti netissä hyvis.fi -sivustolla. Ohje: näin varaat ajan koronarokotukseen netissä >>

Nettiajanvaraukseen avataan uusia rokotusaikoja sitä mukaa, kun varmistus saapuvista rokote-eristä saadaan. Mikäli kaikki ajat ovat hetkellisesti täynnä, ajanvaraussivustolla kannattaa käydä tarkistamassa tilanne säännöllisesti.

Mikäli asiakkaalla ei ole mahdollisuutta käyttää internetiä, ajan koronarokotukseen voi varata myös puhelimitse:

 • Vuonna 1946 tai sitä aiemmin syntyneet, p. 06 2412 4545
 • Vuosina 1947–1956 syntyneet, p. 06 2412 4551
 • Riskiryhmään 1 kuuluvat vuosina 1957–2005 syntyneet, p. 06 2412 4551
 • Riskiryhmään 2 kuuluvat vuosina 1957–1966 syntyneet, p. 06 2412 4545

Ajanvarausnumeroon soitettaessa soittajan numero tallentuu takaisinsoittojonoon. Mikäli asiakas on soittanut matkapuhelinnumerosta, hän saa tekstiviestivahvistuksen numeron tallentumisesta.

Kuntayhtymän työntekijä ottaa asiakkaaseen yhteyttä, kun vapaita rokoteaikoja on saatavilla. Avaamme rokoteaikoja aina sitä mukaa, kun saamme varmistuksen saapuvista rokote-eristä. Takaisinsoitto asiakkaalle voi tulla muutaman päivän ‒ muutaman viikon kuluttua ajanvaraukseen soittamisesta. Kun työntekijä soittaa asiakkaalle takaisin, hän kertoo, mitä valmistetta rokotuksessa tullaan käyttämään.

Asiakas ei voi itse valita tai vaihtaa rokotevalmistetta. Mikäli asiakas epäilee rokotteen soveltuvuutta itselleen, asia selvitetään lääketieteellisin perustein ja tarvittaessa konsultoidaan tartuntataudeista vastaavana lääkärinä toimivaa johtavaa ylilääkäriä.

 

THL:n määritelmät riskiryhmistä ovat seuraavat:

Riskiryhmä 1:een kuuluvat ne henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila:

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (16 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat)

 

Riskiryhmä 2:een puolestaan kuuluvat ne henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila:

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Vaikea uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

 

 


Koronarokotukset etenevät

9.4.2021

Koronarokotukset ovat edenneet suunnitelmien mukaan ja nyt reilut 24 % alueemme yli 16-vuotiaista on saanut rokotteen ensimmäisen annoksen. Yhteensä ensimmäisen annoksen saaneita on alueellamme 3570 henkilöä.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat ikänsä puolesta kaikki 70 täyttävät tai tätä vanhemmat kuntalaiset. Riskiryhmistä vuorossa ovat riskiryhmään 1 kuuluvat 18–69-vuotiaat.

Seuraavaksi koronarokotusten ajanvaraus tullaan avaamaan ikänsä puolesta kaikille vuosina 1952‒1956 syntyneille. Niin ikään ajanvaraus tullaan avaamaan riskiryhmään 1 kuuluville vuosina 2004–2005 syntyneille nuorille sekä riskiryhmään 2 kuuluville vuosina 1966‒1957 syntyneille henkilöille.

 


Kuntalainen ei voi itse valita tai vaihtaa koronarokotevalmistetta 

Rokotukset AstraZenecan koronarokotteella jatkuvat THL:n ohjeiden mukaisesti.

8.4.2021

AstraZenecan koronarokotteeseen liittyvät selvitykset huolettavat kuntalaisia.

– Meille tulee nyt paljon yhteydenottoja, joissa asiakas kertoo haluavansa vaihtaa koronarokotevalmisteen johonkin muuhun kuin AstraZenecaan, Kuntayhtymä Kaksineuvoisen johtava ylilääkäri Heidi Ojala kertoo.

Kulloinkin pistettävä koronarokotevalmiste ei kuitenkaan ole asiakkaan päätettävissä oleva asia.  Eri rokotevalmisteet suunnataan THL:n ohjeita noudattaen, rokotteiden saatavuuden mukaisesti.

– Kun kuntayhtymän työntekijä soittaa asiakkaalle rokotusaikaa, hän kertoo, mitä valmistetta rokotuksessa tullaan käyttämään. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, ja asiakkaalla on oikeus tarjotusta ajasta kieltäytyä. Tällöin rokote annetaan jollekin toiselle, Ojala selventää.

Rokotukset koetaan tärkeiksi ja tunteet ovat puhelinlangoilla nousseet pintaan.

– Osa saamistamme yhteydenotoista on varsin kovasanaisia, jopa hyökkääviä, Ojala pahoittelee.

Hän peräänkuuluttaakin nyt kuntalaisilta sekä malttia että asiallista käytöstä. Hän muistuttaa, että rokotusaikoja soittavat työntekijät eivät ole oikea kohde loukkaaville tunteenpurkauksille. Mikäli asiakas on huolissaan rokotteen soveltuvuudesta itselleen, asiasta saa tietenkin puhelimitse tiedustella. Asia selvitetään ja tarvittaessa tartuntataudeista vastaava johtava ylilääkäri ottaa asiaan kantaa. Asiallinen käytös tulee kuitenkin aina muistaa.

– Työntekijät tekevät työtään kulloinkin voimassa olevia ohjeita noudattaen. Tällä hetkellä rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat 65–69-vuotiaille riskiryhmä 1:een kuuluville sekä kaikille 70–74-vuotiaille alueemme kuntalaisille. Toki reagoimme nopeasti, mikäli THL muuttaa ohjeistuksiaan, Ojala summaa.

Lisää AstraZenecan rokotteesta 8.4. julkaistussa uutisessa THL:n verkkosivuilla.

 

 


Koronarokotukset etenevät THL:n ohjeistusten mukaisesti

1.4.2021

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut tähän mennessä 3204 henkilöä. Yli 75-vuotiaista rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 76 % alueemme väestöstä.

– Rokotukset etenevät rokotteiden saatavuuden mukaan, THL:n ohjeita noudattaen, tiivistää vs. hoitotyön johtaja Johanna Heino.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat iän puolesta kaikki 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat kuntalaiset sekä riskitekijöiden puolesta THL:n määrittelemään riskiryhmä 1:een kuuluvat, 18–69-vuotiaat henkilöt.

Kaikki yli 75-vuotiaat alueemme kuntalaiset ovat saaneet kuntayhtymältä koronarokotuksista kertovan kirjeen postitse. 70–74-vuotiaille vastaava kirje kolahtaa postilaatikkoon pääsiäisen jälkeen.

Asiakas tarvitsee koronarokotukseen ajanvarauksen, jonka voi tehdä joko puhelimitse tai verkossa Hyvis.fi -palvelussa. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ajanvarausnumeroissa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, ja asiakkaisiin otetaan yhteyttä aina sitä mukaa, kun tulevien rokote-erien saatavuus varmistuu.

Riskiryhmäläisille ja 70–74-vuotiaille suunnattu numero on ollut välillä suljettuna kertyneen jonon purkamiseksi. Nyt kaikki ajanvarausnumerot ovat normaalisti avoinna.

Takaisinsoittojonoissa on nyt yhteensä noin 840 ihmistä odottamassa. Tällä hetkellä rokotusaikoja annetaan niille henkilöille, jotka ovat soittaneet ajanvarausnumeroon 16.3.

Käytössä on kolme rokotevalmistetta: Pfizerin, AstraZenecan sekä Modernan rokotteet. Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti asiakas ei voi itse valita, minkä valmistajan rokotteen hän saa. Rokotuksissa käytettävä valmiste määräytyy rokotettavan henkilön iän mukaan.

– THL:n linjauksen mukaisesti 75 täyttäville sekä sitä vanhemmille annetaan Pfizerin tai Modernan rokote. Sen sijaan 70–74-vuotiaille annetaan AstraZenecan rokote, Heino kertaa.

– Niin ikään ohjeena on, että riskiryhmä 1:een kuuluvat 18–64-vuotiaat rokotetaan Pfizerin tai Modernan rokotteella, kun taas samaan ryhmään kuuluvat 65–69-vuotiaat AstraZenecan rokotteella.

AstraZenecan rokotteen osalta THL on tiedottanut, että sen käyttö on lääketieteellisesti perusteltua yli 65-vuotiaille henkilöille. Tätä nuorempien osalta selvitykset ovat vielä kesken.

– Ymmärrämme, että uutiset AstraZenecan rokotteeseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä voivat huolettaa ja epäilyttää. Tämänhetkisten ohjeiden mukaan rokotteen vaihtaminen toiseen tulee kuitenkin kyseeseen ainoastaan siinä tapauksessa, että asiakas on allerginen jollekin rokotteen ainesosalle.

– Toki seuraamme tarkasti THL:n tiedotusta ja reagoimme mahdollisiin uusiin ohjeistuksiin, Heino vahvistaa.

 

 


Rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat 65 vuotta täyttäneille

25.3.

THL:n eilisen päätöksen mukaisesti AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan maanantaista 29.3. lähtien 65 vuotta täyttäneille.

65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä. Tämän ikäryhmän rokotuksia voidaan siis jatkaa normaalisti.

Alle 65-vuotiaille ei toistaiseksi anneta AstraZenecan koronarokotetta, sillä tämän ikäryhmän osalta selvitykset rokotteen ja hyvin harvinaisen veren hyytymishäiriön mahdollisista syy-yhteydestä jatkuvat vielä. Rokotusvuorossa olevat alle 65-vuotiaat rokotetaan toistaiseksi muilla rokotevalmisteilla.

– Suomessa selvityksiin johtaneet tapaukset ovat liittyneet selkeästi tätä nuorempiin henkilöihin, joilla on ollut useita verisuonitukioksiin liittyviä riskitekijöitä, johtava ylilääkäri Heidi Ojala taustoittaa.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa jo varatut rokotusajat toteutetaan THL:n ohjeita noudattaen. Rokotukset etenevät sekä ikäluokittain edeten vanhemmista nuorempiin että THL:n riskiryhmien mukaisesti.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat 70-vuotiaat ja tätä vanhemmat ikäluokat sekä riskiryhmä 1:een kuuluvat 18–69-vuotiaat henkilöt.

THL:n linjauksen mukaisesti kaikille 70–74-vuotiaille sekä niille 65–69-vuotiaille, jotka kuuluvat riskiryhmä 1:een, annetaan AstraZenecan koronarokote.

Sen sijaan 75 vuotta täyttäville ja tätä vanhemmille sekä niille 18–64-vuotiaille, jotka kuuluvat riskiryhmä 1:een, annetaan joko Pfizerin tai Modernan koronarokote.

Valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti asiakkaan ei ole mahdollista valita, mitä valmistetta rokotustilanteessa käytetään.