Takaisin artikkelilistaukseen

Koronarokotukset etenevät THL:n ohjeistusten mukaisesti

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut tähän mennessä 3204 henkilöä. Yli 75-vuotiaista rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 76 % alueemme väestöstä.

– Rokotukset etenevät rokotteiden saatavuuden mukaan, THL:n ohjeita noudattaen, tiivistää vs. hoitotyön johtaja Johanna Heino.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat iän puolesta kaikki 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat kuntalaiset sekä riskitekijöiden puolesta THL:n määrittelemään riskiryhmä 1:een kuuluvat, 18–69-vuotiaat henkilöt.

Kaikki yli 75-vuotiaat alueemme kuntalaiset ovat saaneet kuntayhtymältä koronarokotuksista kertovan kirjeen postitse. 70–74-vuotiaille vastaava kirje kolahtaa postilaatikkoon pääsiäisen jälkeen.

Asiakas tarvitsee koronarokotukseen ajanvarauksen, jonka voi tehdä joko puhelimitse tai verkossa Hyvis.fi -palvelussa. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ajanvarausnumeroissa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, ja asiakkaisiin otetaan yhteyttä aina sitä mukaa, kun tulevien rokote-erien saatavuus varmistuu.

Riskiryhmäläisille ja 70–74-vuotiaille suunnattu numero on ollut välillä suljettuna kertyneen jonon purkamiseksi. Nyt kaikki ajanvarausnumerot ovat normaalisti avoinna.

Takaisinsoittojonoissa on nyt yhteensä noin 840 ihmistä odottamassa. Tällä hetkellä rokotusaikoja annetaan niille henkilöille, jotka ovat soittaneet ajanvarausnumeroon 16.3.

Käytössä on kolme rokotevalmistetta: Pfizerin, AstraZenecan sekä Modernan rokotteet. Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti asiakas ei voi itse valita, minkä valmistajan rokotteen hän saa. Rokotuksissa käytettävä valmiste määräytyy rokotettavan henkilön iän mukaan.

– THL:n linjauksen mukaisesti 75 täyttäville sekä sitä vanhemmille annetaan Pfizerin tai Modernan rokote. Sen sijaan 70–74-vuotiaille annetaan AstraZenecan rokote, Heino kertaa.

– Niin ikään ohjeena on, että riskiryhmä 1:een kuuluvat 18–64-vuotiaat rokotetaan Pfizerin tai Modernan rokotteella, kun taas samaan ryhmään kuuluvat 65–69-vuotiaat AstraZenecan rokotteella.

AstraZenecan rokotteen osalta THL on tiedottanut, että sen käyttö on lääketieteellisesti perusteltua yli 65-vuotiaille henkilöille. Tätä nuorempien osalta selvitykset ovat vielä kesken.

– Ymmärrämme, että uutiset AstraZenecan rokotteeseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä voivat huolettaa ja epäilyttää. Tämänhetkisten ohjeiden mukaan rokotteen vaihtaminen toiseen tulee kuitenkin kyseeseen ainoastaan siinä tapauksessa, että asiakas on allerginen jollekin rokotteen ainesosalle.

– Toki seuraamme tarkasti THL:n tiedotusta ja reagoimme mahdollisiin uusiin ohjeistuksiin, Heino vahvistaa.