Sote- ja maakuntauudistus

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu lopetetaan

 Sote- ja maakuntauudistuksen käsittely on päätetty lopettaa 8.3.2019.

Etelä-Pohjanmaalla maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua on tehty noin 20 hengen voimin. Valmistelujohtaja Asko Peltolan mukaan edessä on maakunnallisen uudistusorganisaation alasajo, joka täytyy toteuttaa hallitusti ja suunnitelmallisesti. Tällä hetkellä maakunnallisessa valmisteluorganisaatiossa odotetaan ministeriön ohjeita alasajosta.

−  Valmistelijat palaavat kotiorganisaatioihinsa porrastetusti riippuen siitä, miten kauan aikaa kunkin tehtäväalalla tehdyn valmistelutyön dokumentointi ja jakaminen muutosorganisaatioihin vaatii, Peltola sanoo.

Peltolan mukaan Etelä-Pohjanmaalla löytynee halukkuutta varmistaa sote-kokonaisuuden eteneminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa Etelä-Pohjanmaan vapaaehtoisen sote-kuntayhteistyö -mallin valmistelun jatkamista.

− Uskon, että sote-uudistus tulee tavalla tai toisella olemaan uudenkin hallituksen agendalla, mutta uudistusvalmistelun maakunnallisesta organisoitumisesta on vielä liian aikaista esittää arvioita.

 Lisätietoja:

  • Valmistelujohtaja Asko Peltola, puh. 0400 590 123
  • Muutosjohtaja Heli Seppelvirta, puh. 040 5294 638
  • Muutosjohtaja Harri Jokiranta, puh. 040 7748 402

*******

Sote- ja maakuntauudistuksessa perustetaan uudet maakunnat, uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne, palvelut ja rahoitus sekä siirretään maakunnille uusia tehtäviä.

Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020 alkaen.

Tältä sivulta löydät monipuolista uudistukseen liittyvää tietoa.

 

Ajankohtaista:

 

Sote-maistiaiset Apila-kirjaston lukuportaikossa 3.4.2018

Seinäjoella järjestetään sote-uudistukseen ja sote-palveluihin keskittyvä, kaikille avoin keskustelutilaisuus tiistaina 3.4.2018 Apila-kirjaston lukuportaikossa klo 18.30–20.00. Teemaan haetaan vauhtia sote-kropsuilla. Kropsukahvit ovat tarjolla kirjaston kahvilassa sadalle ensimmäiselle kello 18.00 alkaen.

Keskustelussa ovat mukana valmistelujohtaja Asko Peltola, muutosjohtaja Harri Jokiranta, Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen johtoryhmän puheenjohtaja Esko Lehtimäki sekä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n erityisasiantuntija Tuula Peltoniemi. Tilaisuuden juontaa toimittaja Anssi Orrenmaa.

Ennakkokysymyksiä keskustelijoille voi lähettää osoitteessa: https://fi.surveymonkey.com/r/sote_ennakko

Tilaisuutta on mahdollista seurata myös suorana verkkolähetyksenä. Seuraajat voivat lähettää kysymyksiään keskusteluun lähetyksen katselun aikana.

Suora linkki lähetykseen on: https://luovatehdas.fi/streamfhd_sotemaistiaiset.html. Lisäksi lähetystä voi seurata Yhteinen Etelä-Pohjanmaa -Facebook-sivulla.

 

Lisätietoja: www.uusiep.fi

 

 

 

 

 

Maakuntakiertueeen Kauhavan tilaisuuden (31.10.) materiaalit

Kauhavalla järjestettiin sote-uudistusta, hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä I&O-hanketta käsittelevä tiedotustilaisuus tiistaina 31.10. kello 13.30–15.30. Tilaisuus keräsi paikalle 120 henkeä ja keskusteluakin käytiin vilkkaana.

Tilaisuuden esitykset:

Parasta elämää kotona -esittelyvideo

Päivi Saukko: Sote-ajankohtaista (Hyte)

Anneli Saarinen: kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa (I&O-hanke)

Arja Hyytiä:

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Posteri: Mitä enemmän hyteä sitä vähemmän sotea

Posteri: Hyte olennaiseksi osaksi asiakkaan neuvontaa, palveluohjausta, hoitosuunnitelmaa ja poikkihallinollista palveluketjua

 

Osallistu ja vaikuta:

Lasten ja perheiden palvelujen kehittäminen Etelä-Pohjanmaalla

Suomen hallituksen yksi kärkihankkeista on Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Kärkihanke liittyy tiiviisti sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen, jossa palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnille.

Etelä-Pohjanmaalla Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan sekä sote-uudistukseen liittyy lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittäminen eri toimijoiden yhteistyönä. Mielipiteitä ja ehdotuksia kootaan kuntalaisilta tällä kyselyllä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämiseksi.

Vaikuta lasten ja perheiden palveluihin! Kuntalaisten mielipiteitä ja ehdotuksia lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämiseksi kootaan Etelä-Pohjanmaan LAPE-hankkeessa koko hankkeen ajan vuoden 2018 loppuun saakka. Kerro, miten sinä kehittäisit palveluja. Osallistu kyselyyn

 

Linkkejä:

Esitys 19.10.2017: Asiakkaan valinnanvapaus

Sote- ja maakuntauudistuksen valtakunnallinen verkkosivusto

Sote- ja maakuntauudistus Etelä-Pohjanmaalla

Yle: Mitä soten valinnanvapaus tarkoittaa – Katso tästä rautalankamalli

 

 

Päivitetty 22.3.2018