Potilas- ja sosiaaliasiamiehet

Potilasasiamies

Potilaan oikeudet

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992, 10§) koskee terveydenhuoltoa sekä sosiaalihuollon laitoksissa annettavia terveydenhuollon palveluja.

Potilasasiamies neuvoo potilasta, lähioimaista tai hänen laillista edustajaansa esimerkiksi tiedonsaantia ja itsemääräämisoikeutta koskevissa kysymyksissä.

Potilaan ollessa tyytymätön saamaansa hoitoon tai kohteluun ensisijainen yhteydenottopaikka on hoitanut yksikkö, jossa asiasta tulee keskustella. Jos potilas kaipaa ohjausta kirjallisen muistutuksen, kantelun tai potilasvahinkoilmoituksen teossa tai on muuten epätietoinen valitusmahdollisuuksistaan, hän voi ottaa yhteyttä potilasasiamieheen.

Potilasasiamiehellä ei ole päätäntävaltaa, vaan rooli on ohjaava ja avustava. Palvelu on maksuton.

Ohjeen muistutuksen tekemiseksi Kuntayhtymä Kaksineuvoisen terveyden- ja sairaanhoidon palveluista löydät täältä (Terveyspalvelut-alaotsikon alla).

Saman linkin takaa löydät myös muistutuksen laatimiseksi tarvittavan lomakkeen.

 

Lisätietoja:

Potilasasiamiehen puhelinaika keskiviikkoisin klo 8.00 – 10.00 puh. 040 184 7814
Puhelinaikojen ulkopuolella sosiaaliasiamiehen puhelinnumeroon voi jättää soittopyynnön.

Voit olla yhteydessä potilasasiamieheen myös Hyvis.fi -sivuston kautta. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

 

Sosiaaliasiamies

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaaliasiamiespalvelut 1.1.2021 järjestää Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, SONet BOTNIA.

1.1.2001 voimaan tulleen sosiaalihuollon asiakaslain mukaan kunnan on nimettävä sosiaaliasiamies. Kahdella tai useammalla kunnalla voi olla yhteinen sosiaaliasiamies.

Sosiaaliasiamiehen toiminta-alueeseen kuuluvat seuraavat kunnat: Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli ja Ähtäri.

Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on:

  • Neuvoa asiakasta asiakaslain soveltamiseen  liittyvissä kysymyksissä
  • Avustaa asiakasta kohteluun liittyvän muistutuksen teossa
  • Tiedottaa asiakkaan oikeuksista
  • Toimia muutenkin asiakkaan oikeuksien edistämiseksi
  • Seurata asiakkaiden oikeuksien kehitystä kunnassa ja antaa siitä selvitys kunnanhallitukselle

Sosiaaliasiamiehen yhteystiedot

Sosiaaliasiamies YTM, laillistettu sosiaalityöntekijä Taina Holappa. Häneen voi ottaa yhteyttä arkisin, puhelinajat 2 x viikossa, tiistai klo 12-13.00 ja keskiviikko klo 8.30-10.00 soittamalla numeroon 040 830 2020 tai sähköpostitse sosiaaliasiamies(at)seamk.fi.

Sosiaaliasiamiehen toimitila sijaitsee SONet BOTNIAn/SeAMKin sosiaali- ja terveysalan yksikön yhteydessä Kampustalolla Seinäjoella osoitteessa Kalevankatu 35, jossa sosiaaliasiamies voi ottaa vastaan asiakkaita. Lisäksi sosiaaliasiamies voi ottaa vastaan asiakkaita sopimuksesta myös kunnan esittämissä tiloissa. Sosiaaliasiamies sopii vastaanottoajat yhdessä asiakkaan kanssa.

 

Muokattu 9.3.2021