Takaisin artikkelilistaukseen

Alle 12-vuotiaiden lasten koronavirusnäytteet

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen noudattaa toiminnassaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistuksia. Tämä ohjeistus koskee alle 12-vuotiaita, sitä vanhempiin nuoriin sovelletaan aikuisten koronatestausohjeita.

 

1) Mikäli lapselle ilmaantuu koronavirusinfektioon sopivia hengitystie- tai vatsaoireita, mutta hän tai kukaan hänen lähipiiristään ei ole matkaillut 2 viikkoon ulkomailla, eikä hän ole tiettävästi altistunut koronavirukselle

  • hän ei voi oireisena mennä varhaiskasvatukseen/kouluun.
  • Jos oireilu on hyvin lievää, oireita voi seurata kotona ilman testaamista muutaman vuorokauden.
  • Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen tai kouluun voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
  • Jos oireet jatkuvat kotiseurannan jälkeenkin, otetaan yhteyttä terveydenhuoltoon koronatestin tarpeellisuuden arvioimiseksi.
  • Jos lapselle on varattu aika koronavirusnäytteeseen, mutta näytteelle pääseminen viivästyy niin, että oireet ovat olleet jo 1 vuorokauden poissa ennen näytteelle pääsyä tai sen vastauksen saamista, niin lapsi voi palata varhaiskasvatukseen/kouluun. Jos varattua koronatestiaikaa ei tarvita, se on peruttava.
  • Jos näyte on otettu ja se on negatiivinen, niin lapsi voi palata varhaiskasvatukseen/kouluun sitten, kun oireet ovat selvästi lievittymässä ja lapsen yleisvointi on hyvä.
  • Jos perheessä on samanaikaisesti useita samanlaista hengitystieinfektiota sairastavaa, niin riittää, että yhdeltä lapselta on saatu negatiivinen testitulos: muut lapset voivat palata varhaiskasvatukseen/kouluun kun oireet ovat selvästi lievittymässä.
  • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen tai kouluun, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita (esim. kuume tai kurkkukipu) ole.

 

2) Mikäli lapselle ilmaantuu koronavirusinfektioon sopivia hengitystie- tai vatsaoireita, ja hän tai hänen lähipiirinsä on matkaillut 2 viikon sisään ulkomailla

  • hän ei voi mennä oireisena varhaiskasvatukseen/kouluun vaan hänelle varataan aika koronavirusnäytteenottoon.
  • hän saa mennä varhaiskasvatukseen/kouluun vasta kun koronavirusnäyte on otettu ja se on vastattu negatiivisena, ja oireet ovat selvästi lievittymässä.

 

3) Mikäli lapsi on altistunut koronavirukselle, hänet on määrätty karanteeniin. Jos hän saa koronavirus-infektioon sopivia oireita, hänelle järjestetään koronatestausaika. Lapsi on kuitenkin karanteenissa eikä voi mennä varhaiskasvatukseen/kouluun ennen karanteenin päättymistä, vaikka testitulos olisi negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, hänet määrätään eristykseen, ja hän voi palata varhaiskasvatukseen/kouluun vasta eristysajan päätyttyä.

 

 

-Heidi Ojala, johtava ylilääkäri